Tuesday, August 3, 2010

THE DEPRESSING PART OF DENTISTRY.


BISMILLAH

Salam. arini xde citer pasal makanan. tapi just nak share pasal ketensenan yg aku alami selama 5 minggu belajar dalam tahun 2 dalam dentistry ni. nampak dentistry ni cam senang. korek gigi tu, korek gigi ni. tampal gigi tu, tampal gigi ni. utk pengetahuan korang kan, bidang nie mempunyai kadar suicide attempt yg tertinggi berbanding profesion2 yg lain. ni buktinya:

An article published in the Journal of the Canadian Dental Association claims that many dentists are at risk of suffering from a chronic mood disorder known as dysthymia. It's a condition the Université de Montréal Department of Dentistry is fighting - preventively.
Dysthymia is characterized by loss of appetite, low levels of energy, desperation, excessive anger, social withdrawal and working long hours to compensate for declining performance, troubles in concentration, guilt and suicidal thoughts.

alamak, kengkadang aku ade gak rase mende2 camtu (kecuali yg part appetite tu). GULP.

mane tak nye, bayangkanlah gigi yg sekecik2 makhluk tu perlu digali lubang bagi memudahkan muatan amalgam (tampalan)? pastu kalu ade error sket kne wat cavity (lubang) baru. ni baru wat kat model gigi. belum kat patient lagi. x ke naye kalu patient komplen. huish! mmg aku sgt tensen skrg nie. Ya Allah permudahkanlah urusan aku nie. Semoga aku dapat bersabar dlm mengharungi cabaran nie.

da berlambak cavities aku wat. byk gak x jadi. bleh kate dalam 6 cavities, hanya 1 je jadi dan boleh di evaluated by lecturer doctor. AARGH!

ni la antara bentuk2 cavities yg perlu di buat.

and satu lagi ialah berkenaan ngn prosthesis atau denture atau gigi palsu. dalam tahun 2 ni kiteorg da bleh start wat gigi palsu da. tapi utk wat gigi tu mmg mengambil masa, tenaga, dan kesabaran yg tinggi. sebab proses pembikinannye tu pon da bleh membuatkan seseorang tu menangis tidak berlagu dan depressed tahap gaban. aku sedah dan sedang mengalaminya sekarang.

tapi one thing yg crossed my mind. utk jadi berjaya, all I've gotta do is try try try try try try try try try try try try try all over again. If I failed, all I have to do is just DO IT AGAIN! SIMPLE. DON'T QUIT JUST YET! . I had sacrificed a lot in school to get into this course. and now, I've gone this far and it is not worth my suffering and sacrifice and effort to quit now!

So that truly in the difficulty/hardship (is) ease/flexibility.
That truly in the difficulty/hardship (is) ease/flexibility.
-- al-Inshirah (94): 5-6 --

5 comments:

  1. Good luck Bro. Filani...

    postscript: tension juga skang, dah makin banyak setiap hari... -_-,

    ReplyDelete
  2. dene: let's try and try until we get worn out and show to the world that we ain't no some cheap quitters!!
    herie: korang kne tabah k! first year mmg tertekan.

    ReplyDelete
  3. saya teruja post awak bukan pasal makanan. dan saya juga rasa syukur sebab awak tak pernah rasa ilang selera makan. bagus la awak ni pilani


    wakakakkakakakakaka....

    ReplyDelete
  4. aku rse cam nak muntah sup katak smalam.

    ReplyDelete

About Me

My photo
FREE FOOD, CUPCAKES, CUPS, CAKES, FREE, FOOD.